Αναρτήθηκε από: admin | 4 Μαΐου 2011

Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ “Έτσι μπορέσαμε να αλλάξουμε τη Θεσσαλονίκη: Με αξίες και έργο”


Απόλυτα προσηλωμένος, υπηρέτης των συμφερόντων της Θεσσαλονίκης και πολιτικά ενεργά παρών, δηλώνει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στη συνέντευξή του, με αφορμή το αφιέρωμα του περιοδικού «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».

 
 
 
Συνέντευξη στον Αλέκο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήσατε στη διάρκεια της θητείας σας και τα οποία, κατά την άποψή σας, κάνουν τη διαφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε παρέμβασή μας έχει αξία γιατί ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες των πολιτών. Ως σημαντικότερες, αναφορικά με τον προϋπολογισμό αλλά και τον χρονίζοντα εδώ και 15 χρόνια, 50 χρόνια, ή και 140 χρόνια χαρακτήρα τους, ξεχωρίζω αντίστοιχα τις τρεις παρακάτω παρεμβάσεις που είναι και πολυβραβευμένες και αλλάζουν την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, την ποιότητα ζωής και το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ανάπλαση Νέας Παραλίας (13 πράσινα δωμάτια) Προϊόν βραβευμένου σχεδιασμού κατόπιν Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής ως το καλύτερο δημόσιο έργο της τελευταίας πενταετίας καθώς απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Έργα με εντολοδότη φορείς του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα”. Δημιουργείται ένας συνεχόμενος γραμμικός χώρος με επιλογές ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, χαλάρωσης, εκπαίδευσης και πολιτισμού, μια αλληλουχία διαφοροποιημένων χώρων, με ποικίλες ποιότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαθέσεων, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της ενότητας και της συνέχειας, με 1000 κουκουναριές και πολλές πράσινες πινελιές. Κατασκευάστηκαν ήδη οι πέντε πρώτοι κήποι.

Διασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους (43 εκατ. Ευρώ) από το ΕΣΠΑ και δημοπρατήσαμε την κατασκευή του υπολοίπου με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου θαλάσσιου μετώπου 5 χλμ., καθώς ολοκληρώθηκαν ήδη οι αναπλάσεις της παλαιάς παραλίας και της πλατείας Λευκού Πύργου, ενώ δρομολογήσαμε την κατασκευή τριών μαρινών ώστε να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς κατάρτια στο Θερμαϊκό, στην ομορφότερη παραλία του κόσμου… Ανάπλαση αλάνας Τούμπας (Κέντρο Πολιτισμού, Κολυμβητήριο, Πεζογέφυρα) Προϊόν βραβευμένου σχεδιασμού κατόπιν Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Τα έργα ολοκληρώθηκαν, ενώ δρομολογήθηκε η κατασκευή οικολογικής στέγης ώστε να λειτουργεί ως «κλειστό». Δημιουργήσαμε μια μοναδική αρχιτεκτονική ενότητα πολιτισμού και αθλητισμού κι αναβαθμίσαμε την Τούμπα με το συνδυασμό πρασίνου κι εγκαταστάσεων αναψυχής γύρω από υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας. 

Νέο Δημαρχείο (15.000 τ.μ. και 1000 θέσεις στάθμευσης) Το κτίριο έχει αναπτυχθεί πιστά πάνω στην ιδέα και τη δομή της βραβευμένης πρότασης Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Αποτελείται από μια σύνθεση όγκων (γραμμικών πτερύγων και γλυπτικών σχημάτων) οι οποίοι βρίσκονται σε μια διαλεκτική σχέση τόσον μεταξύ τους, όσον και με τον περιβάλλοντα χώρο και τον υπαίθριο χώρο του οικοπέδου. Με τον τρόπο αυτό το Δημαρχείο γίνεται πέρασμα που επιτρέπει στον πολίτη να διέρχεται ελευθέρα μέσω αυτού, καθιστώντας το οικείο σημείο αναφοράς της καθημερινής ζωής του και μετουσιώνοντάς το σε σύμβολο δημοκρατίας και διαφάνειας, όπως το χαρακτήρισε ο πρώτος ξένος επισκέπτης του, Δήμαρχος της αδελφοποιημένης πόλης της Λειψίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες πρακτικές ακολουθήσατε προκειμένου να επιτύχετε το μέγιστο δυνατόν όφελος για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έργα πνοής και υπηρεσίες ποιότητας. Αυτά «μιλάνε» και μας έχουν καταξιώσει στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων. Πρώτα απ’ όλα σχεδιάσαμε τη Θεσσαλονίκη που οραματιζόμαστε. Όπως αρμόζει σε μια Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, έγκαιρα εκπονήσαμε την Αναπτυξιακή Στρατηγική του Μητροπολιτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης 2003-2010 που περιελάμβανε 121 μεγάλες παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 6,2 δις €, τον οποίο επικαιροποιήσαμε με την Αναπτυξιακή Στρατηγική (2006-2015) που περιλαμβάνει 148 μεγάλες παρεμβάσεις προϋπολογισμού 8 δις €. Παράλληλα εκπονήσαμε και υλοποιήσαμε το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2007–2010 που εξειδικεύει τους αναπτυξιακούς στόχους στο επίπεδο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κάναμε συγκριτική αξιολόγηση και βάλαμε στο στόχαστρό μας τη Βαρκελώνη, με παρόμοια χαρακτηριστικά και σημαντικά αποτελέσματα. Διαμορφώσαμε σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης μια ατζέντα διεκδικήσεων έργων και δράσεων από την κεντρική εξουσία, αλλά δρομολογήσαμε και σημαντικά έργα και δράσεις με χρηματοδότηση από πόρους του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ιδιωτικά κονδύλια.

Όλα αυτά αλλά κυρίως η καθημερινή δουλειά με τη στήριξη των άξιων εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης και η επαφή με τους φορείς της πόλης και τους ίδιους τους πολίτες, απέδωσαν ένα πολυδιάστατο έργο όχι μόνον στο επίπεδο των έργων και των υποδομών, αλλά και στο επίπεδο των υπηρεσιών, της κοινωνικής πολιτικής, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αποκτήθηκε ένας μηχανοκίνητος στόλος 520 οχημάτων παντός τύπου που δίνει τη δυνατότητα στην πόλη να διατηρείται καθαρή και να αντιμετωπίζεται κάθε ανάγκη της. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην πρωτιά της Θεσσαλονίκης στην ανακύκλωση (πανελληνίως) με 151 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και σε όλα τα συμβατικά ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ στην πόλη ανακυκλώνονται ακόμη και τηγανέλαια και παράγονται βιοκαύσιμα που κινούν δημοτικά οχήματα, μια πανευρωπαϊκή πρωτοπορία. Σημειώνεται ότι το πράσινο, την τελευταία δεκαετία υπερδιπλασιάστηκε, με τη φύτευση περίπου 6.000 νέων δένδρων κάθε χρόνο από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Εξασφαλίστηκαν 14.500 νέες θέσεις στάθμευσης σε υπαίθρια παρκινγκ, με την αξιοποίηση οικοπέδων, με την απομάκρυνση εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων και άλλα μέτρα, ενώ η πόλη σχεδίαζε και διεκδικεί άλλες 20.000 σε υπόγεια παρκινγκ από την αποκλειστικά υπεύθυνη γι’ αυτό Πολιτεία. Παράλληλα εφαρμόστηκε το πρωτοποριακό μέτρο της Κάρτας Κατοίκου στο κέντρο της πόλης για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων του, ενώ δημιουργήσαμε κι ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Μελετήσαμε και προγραμματίσαμε νέες αναπλάσεις:
• Νέας παραλίας (β’ φάση)
• Πλατείας Χρηματιστηρίου
• Πλατείας Διοικητηρίου
• Πλατείας Αριστοτέλους
• Ζώνης κατά μήκος των Βυζαντινών τειχών
• Πλατείας 12 Αποστόλων
καθώς και τη δημιουργία πλέγματος πεζοδρόμων στο ιστορικό κέντρο (Αγ. Σοφίας, Λεωφ. Νίκης και κάθετες κ.α.)

Σημαντικά βήματα έγιναν στην ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με τη θεσμοθέτηση της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Νομού Θεσσαλονίκης» και το σχεδιασμό του «Επιχειρηματικού Πάρκου» στους Λαχανόκηπους, με τις ψηφιακές υπηρεσίες στις συναλλαγές με τους δημότες, με την ενίσχυση του τουρισμού και την καταπολέμηση του παραεμπορίου, σχεδιάζοντας αλλά και διεκδικώντας μέτρα και λύσεις από την κεντρική εξουσία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, η νέα Δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι η πόλη έλειπε από το χάρτη των γνωστών προορισμών. Τι απαντάτε επ’ αυτού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προετοιμάσαμε μια πόλη με τοπική ταυτότητα και διεθνή εμβέλεια και η Θεσσαλονίκη μπήκε σε μια φάση εντατικής προετοιμασίας για μεγάλους στόχους, μεγάλες διοργανώσεις, διεθνή προβολή και καταξίωση. Ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά καθώς η Θεσσαλονίκη:
• Ψηφίστηκε 5η παγκοσμίως στο διεθνή ταξιδιωτικό ιστότοπο Lonely Planet ως αγαπημένος προορισμός για διασκέδαση, το 2009.
• Κατετάγη ανάμεσα στις 40 προτεινόμενες πόλεις του κόσμου από τους New York Times το 2010.
• Συμπεριελήφθη ανάμεσα στις 30 πόλεις του τουριστικού οδηγού Louis Vuitton City Guides το 2010.
• Ψηφίζεται από το 2006 ως ο αγαπημένος αστικός προορισμός των Ελλήνων ταξιδιωτών και βραβεύεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Εκθέσεως Philoxenia.
• Είναι αδελφοποιημένη με 30 μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο με ενεργές σχέσεις στις οποίες συγκαταλέγονται η Μελβούρνη, το Σαν Φραντσίσκο, η Μπολόνια, η Μπρατισλάβα, η Κολωνία, η Νίκαια, η Αλεξάνδρεια, το Τελ Αβίβ, το Τορόντο, η Μασσαλία, η Βουδαπέστη, η Βοστώνη, η Σιεν Γιανγκ, η Τιαν Τσιν, η Αγία Πετρούπολη, η Φιλαδέλφεια και άλλες με τις οποίες ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ενεργοποιήσει τη Διπλωματία των Πόλεων.
• Είναι ιδρύτρια και έδρα του «Δικτύου Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων» (Balcinet) από το 2000, και μάλιστα, το 2010, στη Σύνοδο των Τιράνων, με πρόταση του Δημάρχου και Προέδρου του Balcinet Έντι Ράμα, ανακηρύχθηκα από τους Δημάρχους των μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων ομοφώνως, Επίτιμος Πρόεδρος του Balcinet.
• Είναι έδρα του «Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού» που στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που παραχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
• Φιλοξενεί σημαντικά συνέδρια που από το 2000 αυξάνουν ετησίως με σταθερό ρυθμό 15% (με εξαίρεση το 2004, έτος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων) ενώ το 2009 τα συνέδρια που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη ανήλθαν στα 275, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης.
• Φιλοξενεί αυξημένο αριθμό εκθέσεων, καθώς αυτές που διοργανώνονται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τη HELEXPO, αυξήθηκαν από 14 το 2003 σε 24 το 2009, κατά μέσο όρο ετησίως.
• Διαθέτει από το 2006 «Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Marketing» προκειμένου να ενισχυθεί το διεθνές στίγμα της πόλης και η αναγνωρισιμότητά της ως δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.
• Δημιούργησε «Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου» με την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας του από τη «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης» το 2007, με σκοπό να φέρει τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και τις ευρύτερης περιοχής σε επαφή με 750.000 επιχειρήσεις, μέλη 300 ΠΚΕ σε 90 χώρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελευταία παρακολουθούμε τις παρεμβάσεις σας στα δρώμενα της περιοχής, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που αναρωτούνται τί θα κάνει ο Παπαγεωργόπουλος σε ό,τι αφορά στην πολιτική του δράση στο άμεσο και απώτερο μέλλον…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπηρέτησα με αγάπη και ανιδιοτέλεια αυτή την πόλη κι αγωνίστηκα επί δώδεκα χρόνια με την ίδια μεθοδικότητα και αυταπάρνηση όπως όταν έτρεχα με τα γαλανόλευκα στους Ολυμπιακούς και στους Πανευρωπαϊκούς του στίβου. Αρνήθηκα να συμβιβαστώ και αντιμετώπισα κι ακόμη αντιμετωπίζω πόλεμο, αλλά με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και αγώνα, ξεπέρασα τα προβλήματα, προσκόμματα και τις αλλεπάλληλες παγίδες και αισθάνομαι ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των κοινών μας προσπαθειών.

Στόχος μου είναι να είμαι χρήσιμος στους συμπολίτες μου κι όχι εντυπωσιακός. Να παράγω έργο και να υπηρετώ αξίες και όχι να υπηρετώ συμφέροντα ή να ψάχνω δικαιολογίες κι άλλοθι. Να αγωνίζομαι για την πατρίδα, τα εθνικά δίκαια και το δημόσιο συμφέρον, το εθνικό συμφέρον, αυτό που είναι τόσο χιλιοειπωμένο αλλά τελικά τόσο σπάνιο κι αναγκαίο για τους ανθρώπους που υπηρετούν τη δημόσια ζωή στις μέρες μας.

Είμαι παρών για να υπερασπιστώ το έργο μου και το έργο των συνεργατών μου, είμαι δυναμικά παρών για να συμβάλλω στην ανάγκη αναγέννησης της πατρίδας μας και της απελευθέρωσής της από τα δεσμά του Μνημονίου, του υπερδανεισμού και της υποανάπτυξης.

πηγή


Σχόλια

  1. Το έργο του Παπαγεωργόπουλου είναι χειροπιαστό, οι Θεσσαλονικείς τον εμπιστεύθηκαν το 1998 στο τιμόνι αυτής της πόλης δεν τους πρόδωσε δεν τους κορόιδεψε… για 3 τετραετίες κέρδιζε την εμπιστοσύνη των πολιτών… σίγουρα δε είναι τυχαίο… Το ένστικτο των πολιτών αποδείχθηκε αλάνθαστο και αποδεικνύεται με το έργο που άφησε… Το βλέπουμε καθημερινά..
    Δυστυχώς για την νέα διοίκηση το δικό της έργο φαίνεται ή θα φανεί μόνο μέσα από τα ΜΜΕ και από τα μισθωμένα παπαγαλάκια…
    Το έργο του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ είναι για τους ΠΟΛΙΤΕΣ… όχι για «κατανάλωση»

  2. Το κακό Δήμαρχε μου είναι ότι όλα αυτά θα πρέπει να λέγονται και μάλιστα με δυνατή φωνή και μέσα στο δημοτικό ( ο θεός να το κάνει ) συμβούλιο του Δήμου μας για να τα ακούν όλοι αυτοί που υποβαθμίζουν ΑΥΤΟ το έργο .
    Άλλα θα μου πεις ποιος ;
    Εκεί μέσα λες και δεν υπάρχει αντιπολίτευση .
    Ένα έχω να σου πω , ο κόσμος και μάτια έχει και μνήμη και τώρα μπορεί να κάνει και συγκρίσεις .
    Το ότι είσαι παρόν είναι το πρόβλημα τους και σίγουρα ενοχλεί πολλούς……!!!!!!!!!!!


Σχολιάστε

Kατηγορίες