Αναρτήθηκε από: admin | 30 Σεπτεμβρίου 2014

Καταδίκη με αστερίσκο


Το δικαστικό έτος ξανάρχισε, αλλά στους νομικούς κύκλους δεν κόπασαν οι συζητήσεις για μία δίκη που έληξε πρόσφατα εν μέσω πολύμορφων αντιδράσεων.

Featured imageΓράφει ο Γιάννης Νισύριος, δικηγόρος

Η κατά πλειοψηφία 3-2 καταδικαστική απόφαση υπήρξε καταρχήν μία ήπιας μορφής ήττα για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, μία ήττα όμως που γεννά και κάποιες δειλές προσδοκίες για το μέλλον. Δικαιούται τώρα ο τέως δήμαρχος να αμφισβητεί την πρωτοβάθμια απόφαση, που παμψηφεί τον καταδίκασε στην έσχατη των ποινών.

Πώς είναι δυνατόν δηλαδή κάποιοι δικαστές να αρνούνται την ίδια την ενοχή του και κάποιοι άλλοι να τον κρίνουν άξιο της πιο σκληρής μεταχείρισης, της πιο βαριάς καταδίκης!

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος προσήλθε και στα δύο αυτά δικαστήρια με δυσμενείς όρους, όσο κι αν ο ίδιος απεκδυόταν από κάθε ενεργό ρόλο στην υπόθεσή του. Δύσκολα θα έπειθε τους δικαστές για την πλήρη αποστασιοποίησή του από όσα τραγικά διαδραματίζονταν στα οικονομικά του δήμου του και μάλιστα δηλώνοντας πλήρη άγνοια για περίπου μία δεκαετία.

Μία τέτοια ανατροπή σε a priori παγιωμένη δικανική πεποίθηση δεν επιτυγχάνεται εύκολα, όσους μάρτυρες κι αν έχεις στο πλευρό σου, όσα έγγραφα, εγκυκλίους και κανονισμούς κι αν προσκομίζεις, όσους ισχυρισμούς για το ήθος, την προσωπικότητα και το χαρακτήρα σου κι αν προτάσσεις.

Τώρα έσχατη ελπίδα του δημάρχου ο Άρειος Πάγος, που θα συνεκτιμήσει τις αντικρουόμενες αιτιολογίες του πενταμελούς εφετείου και θα ελέγξει την ορθή ή μη τήρηση των ουσιαστικών και δικονομικών κανόνων της πολύκροτης αυτής δίκης.

Η ισχυρή μειοψηφία όμως υπέρ της αθώωσης, η μεταβολή της κατηγορίας αλλά και η σαφώς διαφοροποιημένη από την πρωτόδικη αιτιολογία της απόφασης δίνουν το έναυσμα για τουλάχιστον μία ενδελεχή μελέτη της δικογραφίας του τέως δημάρχου. Και αυτή η αμετάκλητη κρίση θα είναι ακόμη ένας σταθμός στην πορεία ενός πολιτικού που αμφισβητήθηκε, πληγώθηκε, στιγματίστηκε, κράτησε όμως τις πηγαίες αντοχές του και μέσα από τα πυρά άσπονδων φίλων, αντιπάλων και μέρους της κοινωνίας έχει τη δύναμη ακόμη και σήμερα να δίνει μάχες, μάχες καθοριστικές για την τελική δικαίωσή του, αποκαθιστώντας έστω και οριακά την τρωθείσα ηθική υπόσταση και αξιοπρέπειά του.

πηγή


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: