Αναρτήθηκε από: admin | 31 Δεκεμβρίου 2010

Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η τελευταία ημέρα στο δημαρχείο


Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ : “Ξεκίνησα τη δημαρχιακή θητεία μου στον δήμο Θεσσαλονίκης πριν από δώδεκα ολόκληρα χρόνια, φυτεύοντας, σε μια συμβολική κίνηση, ένα δέντρο στην περιοχή του ιστορικού κέντρου. Πλέον ολοκληρώνω την πορεία μου αυτή με την ελιά που φύτεψα στην είσοδο του νέου δημαρχιακού μεγάρου της πόλης”.

Μετά δώδεκα έτη, κατά τα οποία κρατούσε τα ηνία του δήμου Θεσσαλονίκης, ήλθε η ώρα για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να παραδώσει τη σκυτάλη στον Γιάννη Μπουτάρη.
Η τελετή παράδοσης-παραλαβής της διοίκησης του κεντρικού δήμου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, ανήμερα και της ονομαστικής εορτής του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Την Πρωτοχρονιά, λοιπόν, ανοίγει νέα σελίδα στον δήμο Θεσσαλονίκης, έπειτα από τη 12ετή διοίκηση του κ. Παπαγεωργόπουλου και την 24ετή διοίκηση γαλάζιων παρατάξεων από το 1986 έως το 2010.
Συναντήσαμε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στο γραφείο του λίγες ώρες πριν παραδώσει στον Γιάννη Μπουτάρη και αποχωρήσει από τον δήμο Θεσσαλονίκης, στο τιμόνι του οποίου βρέθηκε από το 1998, επιχειρώντας να διερευνήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, αλλά και για τον απολογισμό της πορείας του αυτής.
Το πρόγραμμά του περιλάμβανε συσκέψεις με συνεργάτες του αλλά και τα εθιμοτυπικά των ημερών, όπως ευχές, κάλαντα, αλλά και την καθιερωμένη επίσκεψη στον τροχονόμο μπροστά στον Λευκό Πύργο σήμερα. Από χθες το μεσημέρι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεχόταν τις ευχές των δημοτικών υπαλλήλων, ενώ σήμερα θα περάσει για τελευταία φορά το κατώφλι του δημαρχιακού μεγάρου με την «τιμημένη», όπως ο ίδιος συνηθίζει να τη χαρακτηρίζει, ιδιότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης. “Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Δεν μπορούν εύκολα να αποτυπωθούν. Είναι ανθρώπινο, καθώς εδώ πέρασα δώδεκα χρόνια από τη ζωή μου, από το πρωί ώς το βράδυ. Δώδεκα χρόνια γόνιμα και παραγωγικά. Και αυτό είναι που μου δημιουργεί χαρά και ικανοποίηση, πιστεύοντας ότι παρήγαγα έργο και τίμησα την εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικέων”, μας λέει.
Η συγκίνηση είναι εμφανής στον λόγο του για τον κύκλο που κλείνει, παρότι, όπως επισημαίνει εμφατικά, ήταν προσωπική και συνειδητή απόφαση να μην είναι για τέταρτη φορά υποψήφιος. “Παρά τα όσα γράφονται, ήταν μια απόφαση, την οποία πήρα αμέσως μετά την τρίτη εκλογή μου ως δημάρχου το 2006. Την ανακοίνωσα πριν από έναν χρόνο στη σύζυγό μου και στις 23 Ιουνίου δημόσια”, επισημαίνει.
“Θα μου λείψει η καθημερινότητα στον δήμο, οι συνεργάτες μου, αλλά και η επαφή με τους πολίτες και τους εργαζομένους, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω”, λέει και προσθέτει πως οι ευχάριστες στιγμές ήταν πολύ περισσότερες από τις δύσκολες και στενάχωρες. Ως καλή στιγμή αξιολογεί κάθε έργο που εκτελέστηκε επί των ημερών του, με κορωνίδα βέβαια έργα όπως το νέο δημαρχείο, η ανάπλαση της νέας παραλίας, αλλά και η ανάπλαση της αλάνας της Τούμπας. Σημειώνει πως είναι ευτυχής και υπερήφανος για το έργο που αφήνει στην πόλη.
Από την άλλη δεν κρύβει πως υπήρξαν και πολλές δύσκολες στιγμές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισημαίνει ότι δεν διατηρεί πικρία απέναντι σε κανέναν. “Δεν φεύγω με πικρία. Καταλαβαίνω και τα συμφέροντα και τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι επιχείρησαν να τα προωθήσουν. Εγώ δεν νιώθω πικρία για κανέναν. Κάποιοι, όμως, θα πρέπει να αισθάνονται τύψεις”, αρκείται να απαντήσει στη σχετική ερώτηση. Προσθέτει όμως πως “πριν από τις προηγούμενες εκλογές και την τελευταία τετραετία δέχθηκα τεράστια πίεση από το ΠΑΣΟΚ με συνεχείς και ψεύτικες καταγγελίες. Και το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, ξέρετε τον τρόπο με τον οποίο μου φέρθηκε. Καθημερινά με πυροβολούν”.

Το πολιτικό του μέλλον
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δηλώνει παρών στα πράγματα της πόλης αλλά και στην πολιτική. Θα εγκατασταθεί στο πολιτικό γραφείο που λειτουργούσε επί της οδού Μητροπόλεως 55 μαζί με ορισμένους στενούς συνεργάτες του, που και σήμερα βρίσκονται κοντά του στο γραφείο δημάρχου. Από εκεί θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και δηλώνει πως θα παρεμβαίνει δυναμικά και με συγκεκριμένες προτάσεις. Όσο για το τι θα αφορά ο “πέμπτος κύκλος” της ζωής του, όπως λέει (μετά τον νεανικό, τον αθλητικό, τον πολιτικό και τον αυτοδιοικητικό), ακόμη κρατά κλειστά τα χαρτιά του. “Προσωπικά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά, όταν με καλεί το καθήκον, ανταποκρίνομαι θετικά”, υπογραμμίζει, θυμίζοντας πως για να είναι υποψήφιος τόσο βουλευτής όσο μετέπειτα και δήμαρχος είχε δεχθεί ανάλογες προτάσεις. “Αν νομίζουν ότι μπορώ να βοηθήσω κάπου, είμαι στη διάθεσή τους”, υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας όμως με νόημα πως “νιώθω πλήρης και γεμάτος για τη μακρά διαδρομή μου”.
Έχει σκεφθεί τη συγγραφή βιβλίου με την πολιτική του εμπειρία, αλλά φαίνεται πως το μεταθέτει αργότερα στον χρόνο και σημειώνει πως τα επόμενα χρόνια θα είναι “μάχιμος”.
Παράλληλα βέβαια προγραμματίζει περισσότερο χρόνο για την οικογένειά του, αλλά και για τα παιδάκια του “Αγίου Στυλιανού”.

  • Στις 17 Ιανουαρίου τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα Καραμανλή. Η υπογραφή του πρακτικού παραλαβής από τον δήμο Θεσσαλονίκης του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στον χώρο της νέας παραλίας, είναι μία από τις τελευταίες του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με την ιδιότητα του δημάρχου. Ο ίδιος, στο πλαίσιο της βράβευσής του από τη ΝΔ Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του ανδριάντα το τελευταίο μεγάλο έργο του. Όπως έγινε γνωστό, μετά από συνεννόηση μεταξύ απερχόμενου και νέου δημάρχου, η τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στις 13.00. “Δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα παραστώ στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ακόμη κι αν παραστώ, θα κάνω τη δήλωση ότι το σημείο όπου αυτός τοποθετήθηκε δεν αποτελεί και την οριστική θέση του”, διαμήνυσε χθες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τους χειρισμούς της απερχόμενης διοίκησης στην υπόθεση της χωροθέτησης του ανδριάντα.
  • Τον βράβευσε η ΝΔ Θεσσαλονίκης. Για την προσφορά του στη Θεσσαλονίκη κατά τη 12ετή δημαρχιακή θητεία του τίμησε χθες η Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Μάλιστα στην τελετή βράβευσης που προηγήθηκε της συνεδρίασης του οργάνου, εκτός των βουλευτών Σταύρου Καλαφάτη, Θόδωρου Καράογλου, Γιάννη Ιωαννίδη και Σάββα Αναστασιάδη, παραβρέθηκαν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης και οι πρώην πρόεδροι της ΝΟΔΕ Βάκης Φραντζής και Νίκος Βακάλης. Στον κ. Παπαγεωργόπουλο επιδόθηκε τιμητική πλακέτα.

Το who is who του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1947 στη Θεσσαλονίκη. Το 1973 πήρε το πτυχίο του οδοντιάτρου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Έχοντας ασχοληθεί με τον αθλητισμό από το 1963, πρωταγωνίστησε για πολλά χρόνια στον στίβο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στις 3 Ιουνίου 1972 ισοφάρισε στην Μπρατισλάβα το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 100 μέτρων, ενώ στις 4 Αυγούστου 1972 πέτυχε 10,22” στη Σμύρνη, ρεκόρ που δεν καταρρίφθηκε για 21 χρόνια. Στις 31 Αυγούστου 1972, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μόναχο, πέτυχε τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών, αλλά εξαιτίας τραυματισμού δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στους τελικούς. Λόγω των διακρίσεων που πέτυχε στον αθλητισμό έγινε γνωστός ως “φτερωτός γιατρός”. Το 1980 εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης.
Για πρώτη φορά κατέβηκε στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης το 1978 και εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.
Από το 1981 μέχρι το 1998 εκλεγόταν ανελλιπώς βουλευτής Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 1991 ορκίστηκε υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού.
Πρώτη φορά κάθισε στην καρέκλα του δημάρχου Θεσσαλονίκης τη 1 Ιανουαρίου 1999. Στις εκλογές αυτές είχε συγκεντρώσει ποσοστό 44,5% στον πρώτο και 54,2% στον δεύτερο γύρο. Στις δημοτικές εκλογές του 2002 επανεκλέχθηκε με 54,2% από τον πρώτο γύρο, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει ποτέ δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Το 2006 ήταν ο πρώτος δήμαρχος που εκλέχθηκε στη Θεσσαλονίκη για τρίτη συνεχή θητεία. Στις εκλογές αυτές είχε συγκεντρώσει ποσοστό 41,43% την πρώτη Κυριακή και 52,62% τη δεύτερη.
Δύο από τους σημαντικότερους σταθμούς κατά τη θητεία του στον δήμο ήταν η απόδοση στους Θεσσαλονικείς της αναπλασμένης νέας παραλίας στις 29 Οκτωβρίου 2008, καθώς και τα εγκαίνια του νέου δημαρχείου στις 12 Οκτωβρίου 2009.

ΠΗΓΗ
Των * Βαγγέλη Πλάκα plakasv@gmail.com * Βαρβάρας Ζούκα vzouka@makthes.gr Φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης

Responses

  1. Δήμαρχε θα μας λείψεις !


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: