Αναρτήθηκε από: admin | 23 Αυγούστου 2010

Β.Παπαγεωργόπουλος:»Δικαίωση της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης για την επέκταση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών»


Η άσκηση πίεσης στην κεντρική εξουσία από την ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης απέφερε καρπούς αναφορικά με την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του Ιού του Δυτ. Νείλου, μέσα από την ολοκληρωμένη καταπολέμηση των κουνουπιών. Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (188008/ 20.8.2010) εγκρίθηκε η διενέργεια αεροψεκασμών με νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών, που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, ακριβώς όπως έχει ζητηθεί από τους τοπικούς φορείς και συγκεκριμένα από το φορέα υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης (ΑΝΕΘ) από τις 5-3-10 αλλά και παλαιότερα, στη βάση επιτυχών πειραμάτων που διεξήχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με την έγκριση του ίδιου Υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι τη διενέργεια ολοκληρωμένου και πληρέστερου προγράμματος είχε ζητήσει από τις 12.8.10 με επείγουσα επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος. Στην επιστολή αυτή τονιζόταν ότι οι τοπικοί φορείς (ΤΕΔΚ, ΑΝΕΘ και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν σχεδιάσει και εφαρμόσει σε πειραματική φάση ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που απέδωσε θετικότατα αποτελέσματα, σύμφωνα με όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς.

Δυστυχώς όμως καθυστερούσε αδικαιολόγητα η έγκριση της εφαρμογής του προγράμματος σε μεγαλύτερη έκταση αλλά και η χρήση νέων σκευασμάτων.

Εάν υπήρχε έγκαιρα μία τέτοια έγκριση τότε δε θα είχαμε παρόμοια κρούσματα, τονιζόταν στην επιστολή.

Η ΤΕΔΚ επίσης τονίζει πως μετά την έγκριση αυτή, που θέτει τέλος στο μοναδικό εμπόδιο για την εφαρμογή αποτελεσματικότερων λύσεων, θα πρέπει άμεσα να χορηγηθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να αρχίσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι αεροψεκασμοί. Αυτοί θα συμπληρώσουν τους επίγειους ψεκασμούς με τελικό στόχο την καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης είναι η μόνη ΤΕΔΚ όλης της χώρας που όχι μόνο συμβάλει οικονομικά αλλά και επιστημονικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, ενώ με τις παρεμβάσεις και επισημάνσεις της λειτουργεί διεκδικητικά προς την κεντρική εξουσία, όπως ακριβώς συνέβη και με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Eπείγουσα επιστολή Παπαγεωργόπουλου προς τους συναρμόδιους Υπουργoύς, για τον “ιό του Δυτικού Νείλου”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: