Αναρτήθηκε από: admin | 19 Φεβρουαρίου 2010

Δήμος Θεσσαλονίκης: Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τον «Καλλικράτη»


Το  Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε χθες (Πέμπτη) κατά πλειοψηφία, μετά από διεξοδική συζήτηση, το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με την προτεινόμενη από την κυβέρνηση Διοικητική Μεταρρύθμιση «Καλλικράτης».

«Είναι απαραίτητο να υπάρξει Διοικητική Μεταρρύθμιση στην πατρίδα μας, αλλά μετά ουσιαστικό ΔΙΑΛΟΓΟ χωρίς χρονική πίεση.

Χρειάζεται  χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών  για ουσιαστικό διάλογο  όσον αφορά τις  χωροθετήσεις των  νέων Δήμων, τις αρμοδιότητες, την κοστολόγηση αυτών των αρμοδιοτήτων κ.λ.π.

Στόχος  μας η δημιουργία μιας ΙΣΧΥΡΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, στόχος μας η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ  αρμοδιοτήτων της  κεντρικής εξουσίας στην Περιφέρεια.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ  για σοβαρό διάλογο  είναι:


1.Η παρουσίαση από πλευράς Κυβέρνησης της χωροθέτησης των νέων Δήμων

2. Η παρουσίαση από πλευράς Κυβέρνησης των νέων πόρων που θα στηρίξουν την μεταρρύθμιση

3. Η τακτοποίηση των σημερινών οικονομικών εκκρεμοτήτων προς την Τ.Α.

4. Η παρουσίαση των αρμοδιοτήτων που θέλει η Κυβέρνηση να μεταφέρει στην Αυτοδιοίκηση

5. Η ακριβής κοστολόγηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων για την εν συνεχεία μεταφορά αντιστοίχων πόρων στην Αυτοδιοίκηση όπως το  Σύνταγμα ορίζει

6. Η πρόβλεψη εθελοντικών συνενώσεων εντός χρονικού διαστήματος 6 μηνών

7. Η πρόβλεψη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τοπικών δημοψηφισμάτων

8. Η αντιμετώπιση του θέματος των ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ και των ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ

9. Η μη αλλαγή του εκλογικού σώματος και του εκλογικού συστήματος λίγους μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση. Οποιαδήποτε μεταβολή αποφασίσει η Κυβέρνηση να εφαρμοσθεί από τη μεθεπόμενη τουλάχιστον εκλογική αναμέτρηση

10. Η μη χρησιμοποίηση του ονόματος της «ΕΛΛΑΔΟΣ» για οποιοδήποτε επενδυτικό πρόγραμμα της Τ.Α.

Στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης το οποίο  αποτελείται από τους 17 μη Καποδιστριακούς Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες είναι ήδη ισχυροί Δήμοι.

Προτείνεται η θεσμοθέτηση  Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης  στο Πολεοδομικό  Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο θα αποτελείται από τους εκπροσώπους όλων των Δήμων του Π.Σ.Θ., από τους εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι) και των Α.Ε.Ι. και μεταφορά σημαντικών δραστηριοτήτων με στόχο την ταχύτατη και ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Π.Σ.Θ.

Για να μπορέσουν να μεταφερθούν  κρατικές αρμοδιότητες στο παραπάνω όργανο, αυτό θα πρέπει να έχει νομική υπόσταση όπως ακριβώς και οι «Ανεξάρτητες Αρχές».

Οι  πόροι του νέου αυτού θεσμικού οργάνου  θα είναι σε πρώτη  φάση το 5% του φόρου που καταβάλλουν ήδη οι δημότες των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Απαραίτητη  τέλος είναι η  ύπαρξη στους μεγάλους Δήμους και βεβαίως  στον Δήμο Θεσσαλονίκης ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ, ενός θεσμού που απέδωσε  τα μέγιστα από  τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του».


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: