Αναρτήθηκε από: admin | 10 Φεβρουαρίου 2010

Διαβούλευση με τους πολίτες για τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη


Ποια είναι η γνώμη σας για τις συνενώσεις, τις αρμοδιότητες και τη συμμετοχή Φορέων;Η Κυβέρνηση εξήγγειλε το πρόγραμμα περιφερειακής διοικητικής μεταρρύθμισης με τον τίτλο «Καλλικράτης».

Σ’ αυτό δεν προβλέπεται η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση αλλά μόνον «ειδικά στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζονται με ειδικές ρυθμίσεις τα θέματα μητροπολιτικού χαρακτήρα».

Πριν χρόνια εμπνευστήκαμε από την ευρωπαϊκή πρακτική και διεκδικήσαμε τη μητροπολιτική οργάνωση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης μας, με σημαντικές αρμοδιότητες και πόρους, ώστε οι αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη να λαμβάνονται εδώ, για λογαριασμό των πολιτών της.

Στη γενική εξαγγελία της νέας κυβέρνησης διατύπωσα την πρόταση να ακολουθήσουμε το επιτυχημένο γερμανικό μοντέλο μητροπολιτικής οργάνωσης, δηλαδή:


1. τη διατήρηση των υφιστάμενων Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς από τη μια είναι αρκούντως ισχυροί και βιώσιμοι και από την άλλη στόχος μας θα πρέπει να είναι η προσέγγιση των αποφάσεων και των έργων της εξουσίας στην κοντινότερη με τον πολίτη βαθμίδα, τη βαθμίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διατηρείται ο άμεσος έλεγχος από τον πολίτη και η άμεση επαφή με τα προβλήματα και τις ανάγκες του

2. τη δημιουργία ενός Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος, υπό την προεδρία, για λόγους λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας, του Δημάρχου του Κεντρικού Δήμου, και με τη συμμετοχή των σημαντικότερων παραγωγικών και επιστημονικών Φορέων (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι, ΑΕΙ), ώστε να ακούγεται ουσιαστικά η φωνή όλων των ομάδων που συμμετέχουν στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι

Αυτό άλλωστε το μοντέλο προκρίθηκε ως καταλληλότερο από η συντριπτική πλειοψηφία (63,3%) των πολιτών, έναντι της δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Δήμου με κατάργηση των υφιστάμενων Δήμων (19,8%)  και της δημιουργίας Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης 2ου βαθμού – περιφέρειας, ως μετεξέλιξη της σημερινής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (13,9%), σε δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων η εταιρεία ερευνών INTERVIEW, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, εξάλλου, απέτρεψα υιοθέτηση ψηφίσματος που πρότεινε την τελευταία λύση για τα μητροπολιτικά κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Επαναβεβαιώσαμε τελικά παλαιότερες αποφάσεις Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ για τη Μητροπολιτική οργάνωση στα όρια των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και σε επίπεδο 1ου βαθμού αυτοδιοίκησης, δηλαδή όσο πιο κοντά στον πολίτη.

Η ουσία βέβαια μιας τέτοιας μεταρρύθμισης δεν είναι μόνον το οργανωτικό πλαίσιο, ή τα όρια, αλλά κυρίως οι αρμοδιότητες, οι πόροι και η αντιπροσωπευτικότητα, με άλλα λόγια η αποτελεσματικότητά της.

Η άποψή σας, η γνώμη σας πάνω στα μείζονα αυτά θέματα, σχετικά με το αύριο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

1. Εσείς επιθυμείτε κατάργηση των υφιστάμενων Δήμων και τη συνένωσή τους σε μεγαλύτερους Δήμους, ή την διατήρηση των υφισταμένων Δήμων και τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου στο οποίο εκτός των αιρετών θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, Συνδέσμων ΑΕΙ κ.λ.π.;

2. Η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εκτείνεται στα όρια του Πολεοδομικού Συγκροτήματος ή και πέρα από αυτό;

3. Ποιες αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από το κράτος ή τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση θα πρέπει να περιέλθουν στη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση ώστε οι αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη να λαμβάνονται εδώ και όχι στην Αθήνα; (π.χ. Αναπτυξιακός Σχεδιασμός, Συγκοινωνίες, Ύδρευση, Αποχέτευση, Διανομή Αερίου, Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα, Ανέγερση Σχολείων, Κοινωνική Πρόνοια, Προστασία Περιβάλλοντος, Πολεοδομία – χωροταξία, Ένταξη μεταναστών, Πολιτική Προστασία, Πρόγραμμα Φορτοεκφορτώσεων, Χωροθέτηση λαϊκών αγορών και λεωφορειόδρομων, Ανάπλαση δημόσιων χώρων που ανήκουν στο κράτος όπως η παραλία κ.α.)

4. Θα ήσασταν διατεθειμένοι να πληρώστε επιπλέον φόρους για να στηρίξετε τη μεταρρύθμιση ή θα έπρεπε ένα τμήμα των υφιστάμενων δημοσίων εσόδων από την περιοχή να μένει εδώ και να συμπληρώνεται από εκμετάλλευση αναπτυξιακών πυλώνων της περιοχής ή άλλα «πράσινα» τέλη;

5. Ποιοι φορείς της πόλης θα πρέπει να συμμετέχουν σε ένα Συντονιστικό Όργανο που θα διοικεί τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, ώστε να διευρυνθεί η αντιπροσωπευτικότητα των αποφάσεων και η κοινωνική συμμετοχή;

Η γνώμη σου μετράει για καθετί χρήσιμο σχετικά με τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, εδώ!

Περιμένω τις απόψεις σου, ενόψει της διαμόρφωσης των τελικών προτάσεων της κυβέρνησης και των διεκδικήσεων της αυτοδιοίκησης.

Η ενεργός συμμετοχή σου είναι η μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη για τυχόν επιδιώξεις που δεν έχουν στόχο τον πολίτη παρά κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα και ταυτόχρονα είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για την αποτελεσματικότητα των νέων μηχανισμών τοπικής εξουσίας στο μέλλον


Responses

 1. κυριε δημαρχε καλησπερα σας και συνχαρητηρια που κανετε διαλογο με τους πολιτες για κρισιμα θεματα της πολης μας Μετα απο το την τελευταια μονοθεσια του υπουργειου εσωτερικων του προγραμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ εχοντας παρακολουθησει της θεσεις σας και ως δημαρχου θεσσαλονικης και ως προεδρου της ΚΕΔΚΕ και θα ηθελα να ρωτησω καποια θεματα με βαση την μητροπολιτικη περιοχη θεσσαλονικης
  1) τα ορια της μητροπολιτικης θεσσαλονικης ποια θα ειναι τελικα Διαβαζοντας και το πορισμα του οργανισμου ρυθμιστικου θεσσαλονικης (ΟΡΘ) θα ειναι τελικα ολο το ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ πολεοδομικο συγροτημα θεσσαλονικης μαζι με τεσσερις καλλικρατικους δημους της Β θεσσαλονικης δημοι Ωραιοκαστρου -Δελτα -Θερμαικου και Θερμης
  2) Ποιο θα ειναι το διοικητικο σχημα της μητροπολιτικης διοικησης και απο ποσους συμβουλους θα αποτελειται
  3) θα υπαρχει μητροπολιτικος δημαρχος και υπολυποι δημαρχοι της μητροπολιτικης περιοχης θα ειναι σαν συμβουλοι στο διοικητικο σχημα
  4) απ οτι αντιλαμβανομαι θα υπαρχει συνεργασια σε ολη την μητροπολιτικη περιοχη σε θεματα περιβαλλοντος χωροταξιας θεματα υποδομων οδικα και σιδηροδρομικα δικτυα οργανισμοι κοινης οφελειας (ΟΤΕ-ΕΥΑΘ-ΔΕΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) και αναπτυξιακα εργα θα περιμενω με χαρα της απαντησεις σας γιατι δινω βαση σε ανθρωπους που ανοικουν στην τοπικη αυτοδιοικηση και για το καλο της πολης μας

 2. Καλημέρα σε όλους και φυσικά και σε εσάς κύριε Παπαγεωργόπουλε που είχατε την καλοσύνη να ζητήσετε τις απόψεις των πολιτών.
  Θέτω ένα θέμα που με απασχολεί: Ο «Καλλικράτης» θα περικόψει θέσεις αιρετών, δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Από τη μία πλευρά αυτό είναι θετικό γιατί με τη μείωση αυτή εξοικονομούμε κονδύλια από μισθούς, αποζημιώσεις, έξοδα κλπ. Από την άλλη πλευρά αυτό είναι πολύ αρνητικό γιατί μειώνονται οι θέσεις για τους πολίτες που θέλουν να εισέλθουν στην πολιτική για να βοηθήσουν τον τόπο τους.
  Σε μερικές περιοχές της επαρχίας αυτό θα είναι πλήγμα. Φανταστείτε ότι εκεί θα πρέπει να βρούμε κίνητρα για να διατηρηθεί ο πληθυσμός στις εστίες τους. Και η ενασχόληση με τα κοινά, η ανάδειξη μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα τέτοιο κίνητρο.
  Θα έλεγα λοιπόν να μην περικοπούν οι θέσεις αιρετών στις παραμεθόριες ή ορεινές περιοχές.

 3. Η δυνατή αυτοδιοίκηση θέλει αρμοδιότητες, πόρους και δυνατή οργάνωση.
  Δίχως αυτές καμία απόπειρα συνένωσης δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Επίσης, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να εκτείνεται σε όλη τη περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης.
  Και αυτό, γιατί με τον τρόπο αυτό το δυναμικό κέντρο του νομού θα συμπαρασύρει και την ασθενική περιφέρεια που νομού, που δοκιμάζεται από ανεργία και εγκατάληψη.

 4. Στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο θα πρέπει να συμμετέχουν υποχρεωτικά εκπρόσωποι των κρατικών φορέων και των υπουργείων.
  Όχι για να μεταφέρουν στην Αυτοδιοίκηση τις στρεβλώσεις της κρατικής εξουσίας. Αλλά για να παίρνουν τις προτεραιότητες και να συμβάλουν στην πραγματοποίησή τους…

 5. Δε συμφωνώ κύριε δήμαρχε με την πρότασή σας για συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων στο μητροπολιτικό συμβούλιο.
  Ο λαός εκλέγει τους εκπροσώπους του στις δημοτικές εκλογές. Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, των επιμελητηρίων κλπ εκλέγονται από ειδικά εκλογικά σώματα.
  Συνεπώς, εάν θέλουμε τέτοιους «κλαδικούς» εκπροσώπους ας τους βάλουμε μέσα στα δημοτικά ψηφοδέλτια.
  Η εκλογή θα πρέπει να είναι μία…

 6. Δυστυχώς οι δήμοι σήμερα ακολουθούν το μεγάλο ελληνικό κανόνα που ακολουθεί το ελληνικό δημόσιο: είναι φορτωμένοι από πλεονάζων προσωπικό, τα οικονομικά τους είναι χάλια, είναι αναποτελεσματικοί ως οργανισμοί, δεν αξιολογούνται ποτέ, και ποτέ κανείς δεν τιμωρείται όπως στον ιδιωτικό τομέα.
  Θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σωστά οι υπηρεσίες για να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Μακάρι αυτό να μπορεί να συμπεριληφθεί μέσα στον Καλλικράτη.

 7. Το βασικο ζήτημα είναι οι αρμοδιότητες. Να ξέρουμε από τώρα, πριν δηλαδή προωθηθεί οποιδήποτε σχέδιο, το τι θέλουμε να μας προσφέρουν οι δήμοι. Θέλουμε τους δήμους απλώς να μας μαζεύουν τα σκουπίδια; Να λειτουργούν παιδικούς σταθμούς; Να ελέγχουν τη συντήρηση των σχολείων; Να έχουν λόγο στην αναπτυξιακή προσπάθεια μίας περιοχής; Να προωθούν επενδυτικά σχέδια σε συνεργασια με ιδιώτες; Να έχουν λόγο για την αστυνόμευση, την δασοπροστασία, την πολιτική προστασία και την πυροσβεστίκή; Αυτά πρέπει να εξηγηθούν πρώτα…

 8. SE KA8E PERIPTWSH 8A PREPEI NA MEIW8EI O ARI8MOS TWN DHMARXWN, TWN ANTIDHMARXWN KAI TWN DHMOTIKWN SYMBOYLWN KAI GENIKA OLWN OSOI PAIRNOYN OPOIOYDHPOTE EIDOYS MIS8O, ANTIMIS8IA, ‘H APOZHMIWSH.
  OPOIOS 8ELEI NA PROSFEREI STO DHMO NA TO KANEI ANIDIOTELWS.
  EMEIS, OI POLITES 8A PREPEI NA PSHFIZOYME TOYS EKPROSWPOYS MAS KAI OXI NA TOYS DIORIZOYME.

 9. Νομίζω ότι κάθε αρμοδιότητα που μπορεί να μεταφερθεί από την κεντρική εξουσία προς τους δήμους θα πρέπει να επιλέγεται με πολύ μεγάλη προσοχή.
  Ο κάθε δήμος θα πρέπει να έχει την κατάλληλη υποδομή πριν υποδεχθεί την κάθε αρμοδιότητα. Φανταστείτε να παραλάβει τα νοσοκομεία, ή την πυροσβεστική και να μην έχει ούτε το μηχανισμό ούτε την τεχνογνωσία, ούτε το προσωπικό που μπορεί να συντονίσει τη συγκεκριμένη λειτουργία. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα η μεταφορά αρμοδιοτήτων να αποδειχθεί καταστροφική αντί για ευλογία για τους δήμους.

 10. Η λύση για τη Θεσσαλονίκη πιστεύω πως είναι μία: Να γίνει όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα ένας δήμος, με ένα δημοτικό συμβούλιο και να ονομαστούν δημοτικά διαμερίσματα οι σημερινοί περιφερειακοί δήμοι.
  Δυστυχώς όμως αυτό το σχέδιο αν και είναι το καλύτερο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ γιατί θα το μπλοκάρουν οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα μείνουν άνεργοι στην περίπτωση αυτή.

 11. Ο «μπούσουλας» για τον Καλλικράτη και την κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρώνεται στην οικονομία. Στην εξοικονόμηση πόρων. Ας βρείτε λοιπόν εσείς οι δήμαρχοι τον σωστό τρόπο με τον οποία θα εξοικονομηθούν οι περισσότεροι πόροι και στη συνέχεια ας αποφασιστούν οι συνενώσεις με βάση το στοιχείο αυτό.

  • Να πληρώνουμε τους φόρους στους Δήμους, να κρατούν αυτοί τα χρήματα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τα έργα τους και να αποδίδουν τα υπόλοιπα στο κράτος. Όπως γίνεται στη Σουηδία και οι πολίτες ελέγχουν σε πρώτο βαθμό το που πάνε τα χρήματά τους. Στην Ελλάδα όσο κι αν ψάξουμε στα δημόσια ταμεία είναι αδύνατο να βρούμε λογαριασμό, πού πάνε τα δικά μας λεφτά.

 12. Η πιθανότητα για νέους φόρους θα πρέπει να αποφεύγεται ακόμη και ως άδολη υπόθεση. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει καμία νέα φορολόγηση. Μέσα στην κρίση αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί η δυνατότητα μείωσής των φόρων, ιδίως του ΦΠΑ.
  Όπως και να αναζητηθεί η δυνατόητα μείωσης όλων των εξόδων της κρατικής μηχανής, ΄στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι. Οι δήμαρχοι πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα. Να ανακοινώσουν σήμερα περικοπές σε όλα τα έξοδα.

 13. Κύριε Δήμαρχε, θετικότατη η πρωτοβουλία σας για ανταλλαγή απόψεων με πολίτες ως προς το κρίσιμο αυτό θέμα.
  Επιγραμματικά η (προσωπική) άποψή μου συνοψίζεται στα εξής: (με μόνη προϋπόθεση ότι υπάρχει προηγούμενο και ΜΕΛΕΤΗ για τα θέματα)
  1) οργάνωση ενός (μόνον) πλήρως συγκροτημένου, δυνατού και ‘αυτόνομου’ μητροπολιτικού δήμου (στο ΠΣΘ)
  2) άμεση προώθηση νομοθετ. πρωτοβουλιών αποκέντρωσης, δηλ. για τη χρηματοδότηση, στελέχωση, οργάνωση, κατανομή αρμοδιοτήτων και επιχειρησιακή δομή του παραπάνω μητροπολιτικού δήμου
  3) λειτουργία του νέου δήμου σε ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί από κοινού με την κυβέρνηση (αρχές 2011) – χωρίς άλλες καθυστερήσεις
  4) κατάργηση-συγχώνευση όλων (ναι) των άλλων φορέων (αρμοδιότητας ΔΕΚΟ ή φορέων έργων)
  5) στήριξη πρωτοβουλίας ‘Καλλικράτη’ για τη Θεσσαλονίκη με πράξεις / χωρίς παλινωδίες και άσκοπες νέες αναβολές.

 14. Αξιότιμε κ.Δήμαρχε
  Καταρχήν συγχαρητήρια
  για την πολλύ σωστή
  πρωτοβουλία σας,να ‘ανοιξετε
  διάλογο με τους πολίτες ,για το
  σχέδιο διοικητικής μεταρύθμισης
  »Καλλικράτης».
  Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης του
  ΠΑΣΟΚ,είναι σωστό ως ιδέα΄αλλα πρακτικά μη υλοποιήσιμο,αφού όπως έχετε πεί και έσεις πολλύ σωστά, δεν έχει την κατάλληλη χρηματοδότηση (απαραίτητη προυπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος),και δεν λαμβάνει υπόψη του,τις τοπικές κοινωνίες,με τις ιδιαιτερότητες της,όσον αφορά την δημιουργία μητροπολιτικού δήμου.
  Κάτι άναλογο έκανε το ΠΑΣΟΚ ,και το 1997 με το σχέδιο »Καποδίστριας»,με τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων της χώρας,με αποτέλεσμα,οπώς ίσως θα θυμάστε κάτοικοι κάποιών καποδιστριακών δήμων,να μην πάνε να ψηφίσουν στις δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές του 1998.
  Θα σας πρότεινα κύριε δήμαρχε,αφού η σημερινή κυβέρνηση,δεν λαμβάνει υπόψη της ,τις τοπικές ελληνικές κοινωνίες με τα προβλήματα τους και τις ιδιαιτερότητες τους,όσον αφορά το σχέδιο »Καλλικράτης»,να προτείνετε ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ ,στους συναδέλφους σας των υπόλοιπων δήμων του πολεδομικού συγκροτήματος του νομού,μας να προχωρήσετε όλοι σας στην διένεργεια τοπικών δήμοψηφίσματων,προκείμενου να απάντησουν έαν δέχονται η όχι το σχέδιο αυτό νόμου.
  Άλλωστε η διένεργεια τοπικών δημοψηφισμάτων,είναι μια απο τις αρμοδιότητες των τοπικών αρχόντων ,σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.

 15. αγαπητε κυριε δημαρχε,αργησατε να ξεκινησετε τις διαβουλευσεις με τους πολιτες της πολης μας.τωρα που ειναι χρονια εκλογων αποφασισατε να μας ζητησετε τη γνωμη μας.λυπουμαι αλλα το ενδιαφερον μας εχει εξασθενησει.καλυτερα να μας ζητησετε συγνωμη για οσα κανατε και για οσα δεν κανατε.

  • Αγαπητέ κ Χασιώτη,
   σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας που δείχνει πόσο χρήσιμη είναι η ανταλλαγή απόψεων. Όπως, άλλωστε, αναφέρω και στο εισαγωγικό σημείωμα αυτής της διαβούλευσης, χρήσιμη είναι και η διαφορετική άποψη.

   Τη συζήτηση με τους πολίτες για τα μικρά ή τα μεγάλα, πέρα από τις καθημερινές προσωπικές επαφές, την κάνουμε τα τελευταία χρόνια και δημόσια με την εκπομπή «Η ώρα του πολίτη», κάθε εβδομάδα, στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, δίνοντας ο ίδιος προσωπικά απαντήσεις σε κάθε θέμα που κάθε πολίτης επιθυμεί να θέσει.

   Η παρούσα διαβούλευση για τον «Καλλικράτη», γίνεται στο blog μου προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και να γίνει περαιτέρω συζήτηση μαζί μου προσωπικά αλλά και μεταξύ των πολιτών, για ένα θέμα που προέκυψε προ τριών μόλις εβδομάδων, μετά τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, αλλά θα απασχολήσει την πόλη μας και ολόκληρη την τοπική αυτοδιοίκηση για πολλές δεκαετίες.

   Όσο για τις αναφορές στο έργο μας και κυρίως στο όραμά μας για τη Θεσσαλονίκη και τα δύο είναι στη κρίση τη δική σας και όλων των Θεσσαλονικέων.

   Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

 16. Τα συγχαρητήρια μου δήμαρχε για τον διάλογο που ανοίγετε, σας τιμά το γεγονός αν και δεν ξέρω αν αυτοί που αποφάσισαν να εκτελέσουν αυτο το «πλάνο» ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ μας λογαριάζουν καθόλου .
  Είμαι εντελώς αντίθετος με την εφαρμογή του και σας παραθέτω την παρακάτω ανάλυση ώστε να δείτε ένα διαφορετικό σενάριο από αυτά που μας πλασάρουν στην τηλεοπτική τους προπαγάνδα.
  Το παρακάτω κείμενο υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΑΜ.β΄ Παναγιώτης Τραϊανού και έχει ως τίτλο «Σχέδιο Καλλικράτης»… η υπέρτατη προδοσία.
  Και μπορείτε να το διαβάσετε στην παρακάτω σελίδα
  http://www.eamb.gr/new_text/kallikratis.htm
  Ευχαριστώ για την δυνατότητα που μας δίνετε και εύχομαι να αφυπνιστούμε όσο είναι καιρός .

 17. Πιστεύω ότι η μητροπολιτική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εκτείνεται στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, όχι στο νομό.
  Το ΠΣΘ έχει κοινά χαρακτηριστικά: είναι αστική περιοχή, χωρίς πολλές βιομηχανικές δράσεις, με μεγάλες οικιστικές περιοχές. Η Β’ Θεσσαλονίκης είναι κατά βάση ημιαγροτική περιοχή.

 18. KALHMERA KYRIE DHMARXE.
  SYGXARHTHRIA GIA THN APOFASH SAS NA KANETE DIALOGO ME TOYS POLITES GIA ENA TOSO SOBARO ZHTHMA.
  8ELW NA KFRASW THN AGANAKTHSH MOY GIA THN KYBERNHSH, H OPOIA LEEI STA LOGIA OTI KANEI DIABOYLEYSH GIA TON «KALLIKRATH», ENW NWRITERA EXEI ANAKOINWSEI OTI OI NEOI DHMOI DE 8A EINAI PERISSOTEROI APO 380. DHLADH AFOY TO PIO SOBARO 8EMA TO EXEI HDH APOFASISEI KAI TO EXEI ANAKOINWSEI, GIATI DIABOYLEYETAI?

 19. Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη διαβούλευση.
  Θα ήθελα να σημειώσω ότι εσείς κύριε δήμαρχε, έχετε έναν μεγάλο, δυνατό δήμο με σοβαρή οργάνωση και υπηρεσίες, αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και βαρύτητα.
  Όταν όμως μιλάμε για «Καλλικράτη», αναφερόμαστε στους δήμους όλης της χώρας, και όχι μόνο στους μεγάλους, που σήμερα δυστυχώς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των δημοτών μας.
  Άρα γιατί κάποιοι δήμαρχοι ζητούν συνεχώς νέες αρμοδιότητες, όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές τους; Υπάρχουν δήμοι χωρίς μηχανικό σήμερα…
  Αντί λοιπόν να μιλάμε βιαστικά- βιαστικά για τον Καλλικράτη, ας μιλήσουμε για ενίσχυση των δήμων πρώτα.

 20. Κατ’ αρχάς κύριε δήμαρχε, θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να διαβουλευθείτε με τους πολίτες για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.
  Πιστεύω ότι χωρίς μητροπολιτικές λειτουργίες, χωρίς δυνατούς φορείς αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομού, ή πολεοδομικού συγκροτήματος η Θεσσαλονίκη δέν έχει μέλλον.
  Ανεξάρτητα από την τελική μορφή του «Καλλικράτη» το βάρος πρέπει να δοθεί στην αποκέντρωση. Οι δήμοι πρέπει να αποκτήσουν σοβαρές αρμοδιότητες και πόρους. Αλλά, και οι ίδιοι θα πρέπει να οργανωθούν σωστά, καθώς σήμερα βλέπουμε σοβαρά προβλήματα στην αποτελεσματικότήτά τους.

  • Κύριε Δήμαρχε, πιστεύω όπως και εσείς στην αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Μιας μεταρρύθμισης χωρίς κομματικά κριτήρια και «κομματική αριθμητική». Μιας μεταρρύθμισης που θα αντέχει στον χρόνο και που ως κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους δημότες σε ένα ανταγωνιστικό και αναβαθμισμένο αναπτυξιακό, νέο περιβάλλον.
   Γιά να γίνουν αυτά θα πρέπει οι νέοι Ο.Τ.Α. να έχουν αυτοτέλεια και αυτοδυναμία ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες με οργανωμένες υπηρεσίες ανάλογες του Δήμου Θεσσαλονίκης ή άλλων μεγάλων δήμων. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι οι συνενώσεις πρέπει να γίνουν για την δημιουργία τέτοιων νέων δήμων με αυτοτέλεια και αυτάρκεια, και όχι επειδή πρέπει να γίνουν λιγότεροι χωρίς προϋποθέσεις, κριτήρια και κανόνες. Φυσικά η εφαρμογή ενός υγιούς αυτοδιοικητικού μοντέλου εκτός από την μεταφορά στους νέους Ο.Τ.Α. διασφαλισμένων πόρων (παρακρατημένων ή μή), προϋποθέτει και την διάθεση του ανάλογου κονδυλίου για την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», σε μια δύσκολη πραγματικά οικονομική συγκυρία για την χώρα μας.-_-_-_
   Η ενιαία διαχείριση και αντιμετώπιση θεμάτων όπως το περιβάλλον (που δεν έχει σύνορα), ο Θερμαϊκός, η διαχείριση απορριμμάτων, η αντιπλημμυρική προστασία, το περιαστικό δάσος, το κυκλοφοριακό κ.α. καθιστούν επιβεβλημένη την Μητροπολιτική «οργάνωση» της πόλης μας που πρέπει να εκτείνεται στα όρια της σημερινής νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή αυτού του μοντέλου Μητροπολιτικής «οργάνωσης» σε μεγαλύτερα όρια θα είχε τον χαρακτήρα μιας «μίνι»και υποβαθμισμένης περιφέρειας που θα ήταν έξω από τους στόχους και τα χαρακτηριστικά του μητροπολιτικού μοντέλου που μέχρι σήμερα επιδιώκαμε.
   Και τέλος κ. Δήμαρχε το ενδιαφέρον των περισσοτέρων αυτοδιοικητικών και των πολιτών γενικότερα θα ήταν πολύ περιορισμένο έως ανύπαρκτο αν δεν ήταν το θέμα των συνενώσεων. ΟΙ περισσότεροι από εμάς που υπηρετούμε περιφερειακούς δήμους, δείχνουμε ότι ενδιαφερόμαστε για το θεσμικό μέρος του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ενώ όλος ο θόρυβος και οι αντιδράσεις είναι για τις συνενώσεις που είναι και το κυρίαρχο μέρος του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και για το οποίο υπάρχει ακόμη θολούρα και μυστικότητα. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: