Αναρτήθηκε από: admin | 25 Ιανουαρίου 2010

Η ομιλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κατά τη βράβευση των καλύτερων Αθλητών & Ομάδων


Β.Παπαγεωργόπουλος: Σας υποδέχομαι και σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση, αλλά και με βαθιά και μεγάλη συγκίνηση, για ένατη συνεχή φορά, στη ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και στην απονομή των βραβείων «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», που έχει καθιερώσει ο Δήμος της πόλης μας.

Έναν θεσμό για τον οποίον αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος.

Μια γιορτή παρόμοια της οποίας δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ στην αθλητική ιστορία, ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μια έμπρακτη απόδειξη, ότι αυτή η πόλη ξέρει να τιμά αυτούς που μας δόξασαν και μας δοξάζουν σε στάδια και σε γυμναστήρια, σε παλαίστρες και σε κολυμβητήρια, σε κάθε αθλητικό χώρο.

Αναμφισβήτητα, κορυφαία εκδήλωση για όλη την Ελλάδα στο χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο, εκδήλωση η οποία πλέον γράφει τη δική της ιστορία.

Με υπερηφάνεια λοιπόν σας αναφέρω ότι στα εννέα αυτά χρόνια έχουμε τιμήσει και ηθικά και υλικά μαζί με τους σημερινούς τιμώμενους, 50 εν ενεργεία μεγάλους αθλητές, αθλήτριες και προπονητές, 27 εν ενεργεία αθλητές, αθλήτριες και προπονητές, άτομα με αναπηρίες, και ακόμη 18 αθλητικά σωματεία.


Τιμήθηκαν πρώτα απ’ όλα οι Ολυμπιονίκες μας  Τασούλα Κελεσίδου, Δημοσθένης Ταμπάκος, Αλέξανδρος Νικολαΐδης και Ευαγγελία Ψάρρα.
Οι Παραολυμπιονίκες Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Μαρία Καλπακίδου και Αλεξάνδρα Δήμογλου.
Οι πρωταθλητές της κωπηλασίας Απόστολος και Νικόλαος Γκουντούλας.
Οι πρωταθλητές της ιστιοπλοΐας Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης.
Ο πρωταθλητής της ενόργανης Βασίλης Τσολακίδης.
Ο πρωταθλητής της ποδηλασίας Ιωάννης Ταμουρίδης.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης Άρης Γρηγοριάδης.
Η πρωταθλήτρια του μπιτς βόλεϊ Μαρία Τσιαρτσιάνη και άλλοι.
Οι προπονητές επίσης των περισσοτέρων από όσους προανέφερα.
Ο Κώστας Σπανίδης, ο Αλέξανδρος Ιωακειμίδης, ο  Χρυσάφης Βαγγελακάκης, ο Ιωάννης Νεράντζης, ο Ιωάννης Μαχίλης.

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί φίλοι,

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους αθλητές, τις αθλήτριες, και τους προπονητές που τιμήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, και μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας και για την προσφορά της Θεσσαλονίκης μας στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα και την σημασία της συγκεκριμένης αυτής πρωτοβουλίας του Δήμου μας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, στη γιορτή αυτή, μπολιάζοντας αρμονικά το χθες με το σήμερα, έχουμε τιμήσει και δεκάδες μεγάλες αθλητικές προσωπικότητες του αθλητικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης.

Αθλητές και αθλήτριες που μας προσέφεραν μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές και αποτελούν την ιστορική παρακαταθήκη της αθλητικής Θεσσαλονίκης, αλλά και παράγοντες, δημοσιογράφους και διαιτητές οι οποίοι προσέφεραν πολύτιμες, ανεκτίμητες και μοναδικές θα έλεγα υπηρεσίες στον αθλητισμό της Θεσσαλονίκης και της πατρίδας μας.

Ιερά τέρατα του αθλητισμού, επιτρέψτε μου την έκφραση, που δεν ξέρω ποιον να πρωτοαναφέρω.

Ενδεικτικά από τον χώρο του ποδοσφαίρου: Βασίλης Χατζηπαναγής, Γιώργος Κούδας, Χαράλαμπος Κουϊρουκίδης, Αλέκος Αλεξιάδης, Κώστας Αϊδινίου, Σταύρος Σαράφης, Άγγελος Σπυρίδων,  Λέανδρος Συμεωνίδης, Κώστας Κούης, Νίκος Κασάπης, Κώστας Παπαϊωάννου, Κούλης Αποστολίδης, Κώστας Ορφανός, Γιώργος Φοιρός, Γιάννης Βένος, Κώστας Καραπατής.

Από τον χώρο του μπάσκετ: Τάκης Ταλιαδώρος, Ηράκλειος Κλάγκας, Γιώργος Οικονόμου, Αστέριος Γούσιος, Χρυσάνθη Στεφανίδου, Ανέστης Πεταλίδης, Αριστείδης Μούμογλου, Πέτρος Πετράκης, Ορέστης Αγγελίδης, Στέργιος Μπουσβάρος, Άγις Κυνηγόπουλος, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Μπούσιος, Μάνθος Κατσούλης.

Από τον χώρο του στίβου: Ναπολέων Ντέμος, Χαρούλα Σασαγιάννη, Ισμήνη Ταλιχμανίδου – Κόφφα, Νίκος Τσούγκος, Γιώργος Καντάκης, Κωνσταντίνος Μαργαρόπουλος, Δημήτρης Κικιλής, Κυριακή Γιαννακίδου.

Από το βόλεϊ Νίκος Αντωνιάδης, Μαρία Αθανασιάδου, Σωτήρης Ιεροκλής.

Από την ενόργανη και τη ρυθμική Νέλλυ Άνταλ – Τσάπο,  Ευγενία Γιαννιτσοπούλου, Θεόδωρος Αυγίδης.

Από τα βαρέα αθλήματα Όθωνας Μοσχίδης ο Ολυμπιονίκης της Πάλης, Στέφανος Ιωαννίδης, Αθανάσιος Ηλιάδης.

Από τα ναυταθλητικά Άλκης Σκλαβούνος, Νίκος Ζαφειρόπουλος, Νίκος Νικολάου.

Οι διαιτητές Νίκος Ζλατάνος και ο αείμνηστος Αντώνιος Βασσάρας.

Από το χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας οι αείμνηστοι Γιώργος Πλατσούκας, Σταύρος Ρεπανάς και Τάκης Χασίρ, αλλά και οι παλαίμαχοι Γιάννης Λογοθέτης, Γιώργος Σερπετζής, Δημήτρης Μπούζας, Πλάτωνας Φορόπουλος και Σταύρος Πετρακόπουλος.

Αλλά και τεράστιοι αθλητικοί παράγοντες, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή προσφορά και ιστορία στο χώρο του, όπως ο Αντώνης Τζίκας, ο Μενέλαος Χατζηγεωργίου, ο Κωνσταντίνος Τσουμής, ο Νίκος Ατματζίδης, ο αείμνηστος Γιώργος Παντελάκης και άλλοι.

Κάθε ένας από τους τιμώμενους μια ξεχωριστή ψηφίδα, στο εκατοντάχρονο σχεδόν ψηφιδωτό της αθλητικής Θεσσαλονίκης.

Κάθε ένας και κάθε μία, μιά ξεχωριστή ιστορία, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, γραμμένο με χρυσά γράμματα στις σελίδες της αθλητικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Μιας ιστορίας η οποία χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει διασωθεί, έχει καταγραφεί και αποτελεί παρακαταθήκη για την αθλητική ιστορία της πόλης, μετά την έκδοση από το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου μας των λευκωμάτων όλων σχεδόν των ιστορικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται και για όσα σωματεία μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη έκδοση.

Ήδη έχουν εκδοθεί και είμαστε περήφανοι πραγματικά και για αυτό, τα λευκώματα του ΗΡΑΚΛΗ, του ΑΡΗ, του ΠΑΟΚ, του ΑΕΤΟΥ, της ΜΕΝΤ, του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ, του ΒΑΟ, της ΧΑΝΘ, του ΤΡΙΤΩΝΑ, του ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και του ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο και το λεύκωμα για τον ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΚΑΜΠΙ.

Και συνεχίζουμε…. Λευκώματα που παρουσιάζουν εξαιρετικά στοιχεία, εξαιρετικά ντοκουμέντα και 100δες ανέκδοτες φωτογραφίες και κείμενα.

Αγαπητοί φίλοι,

Με τις πρωτοβουλίες μας αυτές στο χώρο του αθλητισμού, αλλά και με άλλες όπως η διοργάνωση των «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΩΝ», αλλά και με τις εκατοντάδες αθλητικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο και τις οικονομικές ενισχύσεις σωματείων και αθλητικών εκδηλώσεων, στηρίζουμε ως Δήμος Θεσσαλονίκης με όλους τους δυνατούς τρόπους την αθλητική δραστηριότητα στην πόλη μας.

Σαν άνθρωπος του αθλητισμού, ένας άνθρωπος που υπηρέτησε την Αθλητική Ιδέα και από την θέση του αθλητή και του αθλητικού παράγοντα και του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ και του Υπουργού Αθλητισμού και σήμερα την υπηρετεί από την θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής, για αυτές τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε και στον κρίσιμο τομέα του αθλητισμού και στον κρίσιμο τομέα της ελληνικής νεολαίας.

Κυρίες και κύριοι,

Εδώ μέσα βρίσκεται σήμερα όλη η αθλητική ιστορία της Θεσσαλονίκης, η παλαιότερη και η σύγχρονη.

Για να τιμήσει τους καλύτερους της περυσινής χρονιάς, για να τιμήσει το ένδοξο αθλητικό παρελθόν της πόλης μας, για να τιμήσει τους ανθρώπους που αφιέρωσαν και αφιερώνουν τη ζωή τους στον αθλητισμό.

Αυτή η μεγάλη γιορτή, έχει καθιερωθεί πλέον από τον Δήμο μας, ως η ετήσια συνάντηση όλου του αθλητικού κόσμου της πόλης μας και την περιμένει με αδημονία πιστεύω κάθε χρόνο, όλη η αθλητική οικογένεια για να αποδώσει τις τιμές που πραγματικά αξίζουν στους πρώτους των πρώτων και σε μια ατμόσφαιρα, που είναι αλήθεια ότι μας συγκινεί και μας συναρπάζει όλους.

Πριν κλείσω τον χαιρετισμό μου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους αθλητικούς συντάκτες για την πολύτιμη βοήθειά τους στη διαδικασία της επιλογής.

Να ευχαριστήσω τα Μέσα Ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης, που στηρίζουν τα νιάτα της πόλης, που αναδεικνύουν και προβάλουν τις προσπάθειες των αθλητών και των ανθρώπων της.

Τους συνεργάτες μου που δίνουν την ψυχή τους για την άψογη διοργάνωση της σημερινής μας εκδήλωσης.

Και τέλος, θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου, όλους εσάς που είσαστε σήμερα μαζί μας, τους αθλητές και τις αθλήτριές μας, τους Ολυμπιονίκες μας, τις ομάδες μας και τους εκπροσώπους τους, τους προπονητές, τους αθλητές και τις αθλήτριες των ατόμων με αναπηρίες, τους αθλητικούς παράγοντες, καθώς και όλο τον αθλητικό κόσμο της πόλης για την ωραία και μοναδική ατμόσφαιρα που ήδη δημιουργήσατε, τη γεμάτη δυνατές συγκινήσεις, που μόνο ο αθλητισμός και οι μεγάλες αθλητικές προσωπικότητες  μπορούν να προσφέρουν.

Εύχομαι σε όλους σας καλή χρονιά, με υγεία και επιτυχίες προσωπικές και αθλητικές και σας δίνω από τώρα  ραντεβού για του χρόνου, τέτοια ημέρα, για να βραβεύσουμε τους καλύτερους του 2010.

Είμαι σίγουρος.
Και το 2010 θα είναι χρόνος καλός για την ελληνική νεολαία.
Θα έχουμε και φέτος μεγάλες αθλητικές επιτυχίες.
Μέσα από την καρδιά μου καλή αθλητική χρονιά.
Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010,
Ώρα 19:30,  Βελλίδειο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: