Αναρτήθηκε από: admin | 9 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη στην SALONICA PRESS NEWS


Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Συρμάτση

Θεσσαλονίκη 9-1- 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το 2010 θα σας βρει και στο Νέο Δημαρχείο; Σε ποια φάση της «μετακόμισης» είμαστε και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαστε υπερήφανοι που επί των ημερών της διοίκησής μας η Θεσσαλονίκη απέκτησε επιτέλους Δημαρχείο. Ο στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν και είναι το νέο υπερσύγχρονο Δημαρχείο να τεθεί άμεσα, με όλες του τις υπηρεσίες, στην απόλυτη, καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πιστεύουμε ότι το θέμα της εξόφλησης της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, των χρημάτων που της οφείλονται, από την κεντρική εξουσία, θα λήξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κι έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε  χωρίς καθυστερήσεις στη μετακόμιση των υπηρεσιών μας.
Σημασία για μας έχει το γεγονός ότι, ένα μεγάλο όραμα έγινε πραγματικότητα και η Θεσσαλονίκη μετά από 140 ολόκληρα χρόνια απέκτησε το δικό της Δημαρχείο. Μια καθυστέρηση ολίγων έστω μηνών, δεν είναι κάτι το σημαντικό στην ιστορία της πόλης μας.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Το Νέο Δημαρχείο έφερε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση όπως και πληθώρα άλλων επιλογών σας. Ήταν αυτή η τετραετία η πιο δύσκολη από πλευράς «αντιπολιτευτικών χτυπημάτων»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η τετραετία που διανύουμε είναι για το Δήμο Θεσσαλονίκης και για μένα προσωπικά χρόνος γεμάτος δουλειά, σχεδιασμούς, αγωνίες, έργα και πολλές συγκινήσεις για όσα νέα έργα παραδίδουμε στους συμπολίτες μας.
Ανεξάρτητα από τις όποιες μικρόψυχες αντιδράσεις, εμείς μένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, που είναι η αλλαγή της Θεσσαλονίκης προς ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και προοπτικές.
Αλλάζουμε τη Θεσσαλονίκη με έργα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Το νέο Δημαρχείο, η Νέα Παραλία, το Κέντρο Πολιτισμού και το Κολυμβητήριο στην Άνω Τούμπα (όπου τα Θεοφάνια έζησα συγκινητικές στιγμές από τις εκδηλώσεις χαράς  των νέων και των κατοίκων της περιοχής), οι αναπλάσεις σε όλα τα Διαμερίσματα, το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις μας σε όλη την πόλη, η ανάδειξη των λαμπρών μνημείων της, τα εκατοντάδες κοινωνικά προγράμματα για τους συμπολίτες μας και εκατοντάδες άλλοι σχεδιασμοί και δράσεις σε όλους τους τομείς, δεν μας αφήνουν περιθώριο για ολιγωρία και μεμψιμοιρίες.
Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε καθημερινά. Έτσι θα συνεχίσουμε και το 2010.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεχτήκατε κριτική και κατηγορίες για το φετινό απολογισμό του Δήμου από την κ. Αράπογλου και την παράταξη του κ. Μπουτάρη. Πώς αντιδράτε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το αντίθετο ακριβώς συνέβη μη έχοντας επιχειρήματα η αντιπολίτευση πλην της παράταξης που υποστηρίζεται από τον ΛΑΟΣ πριν από την έναρξη της εκδήλωσης… Εμείς μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο έργο μας. Ο χρόνος που περνά είναι πολύ κρίσιμος για το μέλλον της πόλης μας και γι’ αυτό το λόγο διοχετεύουμε όλη μας την ενέργεια, όλη μας την αγάπη και το πάθος για τη Θεσσαλονίκη μας, στην υλοποίηση έργων που μετατρέπουν την πόλη σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Μητρόπολη, φιλόξενη, ανταγωνιστική και ελκυστική.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Δυστυχώς ο Δήμος μας, ταλαιπωρείται από ένα μεγάλο σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι; Από τη δική σας έρευνα, υπάρχουν ευθύνες σε πρόσωπα της διοίκησης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης τα χειριζόμαστε με καθεστώς πλήρους διαφάνειας που φθάνει ακόμη και στη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεών μας μέσω του διαδικτύου.
Ίσως δεν υπάρχει άλλος Δήμος στη χώρα που να ανεβάζει στην ιστοσελίδα του, όλες τις αποφάσεις της Διοίκησης και του Δ.Σ. και να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Όλα λειτουργούν κάτω από το άπλετο φως. Και με απόλυτη αυστηρότητα. Μέγιστο παράδειγμα, οι 3 περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων, που παρουσιάσθηκαν τα 11 αυτά χρόνια που βρίσκομαι στο τιμόνι του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Και στις 3 περιπτώσεις. Η Διοίκηση τους ανακάλυψε. Η Διοίκηση τους αποκάλυψε. Η Διοίκησε τους παράπεμψε στο πειθαρχικό. Η Διοίκηση  τους απέλυσε και τους τρεις.
Η Διοίκηση  παράπεμψε και τους 3 στον Εισαγγελέα, στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, την αποκλειστική ευθύνη έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη και μόνον. Στα θέματα ηθικής, θα πρέπει οι πάντες να γνωρίζουν ότι είμαστε απόλυτοι. Στα θέματα της προστασίας του δημοσίου χρήματος, είμαστε απόλυτοι, είμαστε άτεγκτοι.
Αυτό το οποίο γίνεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης, δεν γίνεται πουθενά στην Ελλάδα. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά. Επίορκοι υπάλληλοι υπήρχαν και υπάρχουν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Και στις εφορίες και στις πολεοδομίες και στην Τ.Α. υπήρχαν και υπάρχουν επίορκοι, όπως επίσης και γιατροί και δικηγόροι και δικαστικοί.
Μόνο όμως στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όλες οι παρόμοιες περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί με δική μας πρωτοβουλία στον Εισαγγελέα.
Και έτσι θα συνεχίσουμε. Με πλήρη διαφάνεια και με πλήρη αυστηρότητα και προσήλωση στη νομιμότητα.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Νέα Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Καποδίστριας 2 στο προσκήνιο. Έχετε ταχθεί υπέρ του Μητροπολιτικού Δήμου με ενσωματωμένους τους 17 Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Γιατί όχι στην άλλη πρόταση, από Εχέδωρο μέχρι Πυλαία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Κυβέρνηση θέλει να θεσμοθετήσει Μητροπολιτική Διοίκηση σε επίπεδο όχι Δήμων, αλλά Β΄ Βαθμού και με ελάχιστες αρμοδιότητες. Να απομακρύνει δηλαδή την εξουσία από τον πολίτη. Στην περιοχή όλου του Νομού Θεσσαλονίκης! Μια καινούργια δηλαδή Νομαρχία! Και στην Αθήνα σε όλη την Αττική!
Διότι σήμερα έχουμε σε επίπεδο Νομού Θεσσαλονίκης τον Β΄ βαθμό που είναι η Νομαρχία και μάλιστα χωρίς νέους πόρους.
Και στην Αττική έχουμε την Υπερνομαρχία, χωρίς πόρους και χωρίς αρμοδιότητες! Τι εξαγγέλλει λοιπόν ο Υπουργός; Απλώς μια αλλαγή ονομασίας. Αντί Νομαρχίας ή Υπερνομαρχίας, να λέγεται «Μητροπολιτική Διοίκηση»!
Μια τρύπα στο νερό!
Οι θέσεις μου για τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης είναι γνωστές και κατατεθειμένες στο δημόσιο διάλογο από δεκαετίας, όπως είναι γνωστή και η ανάγκη θεσμοθέτησής της.
Το θέμα δεν είναι τα όρια. Είναι οι Μητροπολιτικές Λειτουργίες! Και η ουσία δεν είναι να συγκεντρώνουμε αρμοδιότητες που ασκούνται με επιτυχία από τους Δήμους σήμερα, αλλά να αποκεντρώσουμε αρμοδιότητες που ασκεί το Κράτος, όχι με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα. Μιλάμε για αρμοδιότητες όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, οι συγκοινωνίες, η Διεθνής Έκθεση, το λιμάνι και πολλές ακόμη λειτουργίες οι οποίες στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο ασκούνται κατά τεκμήριο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εάν η συζήτηση επικεντρωθεί στα όρια, αυτό θα οφείλεται σε ψηφοθηρικούς σκοπούς. Κατά τα λοιπά επιθυμούμε η Μητροπολιτική Διοίκηση να συμπεριλάβει τους 17 μη Καποδιστριακούς Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης (το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης δηλαδή) για λόγους λειτουργικούς και ύπαρξης παρομοίων προβλημάτων. Έτσι ακριβώς γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Αν διευρύνουμε τα όρια σε όλο τον Νομό όπως σκοπεύει η σημερινή Κυβέρνηση δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτε. Απλώς θα αλλάξουμε το όνομα της σημερινής Νομαρχίας.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια που αναφερθήκαμε στο Δήμο Εχεδώρου, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, όπως είχε εξαγγείλει ο κ. Καραμανλής, έχει παγώσει και έχει ξανανοίξει από το ΠΑΣΟΚ. Είστε υπέρ να στηριχθεί η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ή να επανεξεταστούν όλες οι προτάσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ παραμένω σταθερός στις θέσεις που έχω αναπτύξει εκατοντάδες φορές τα τελευταία 10 χρόνια. Η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση της. Διότι άλλα έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση και άλλα σιγοψιθυρίζει σήμερα. Δυτικά έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση δια λόγους ισόρροπης ανάπτυξης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, να το επανεξετάσουμε λέει σήμερα…

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Τέλος, κ. Δήμαρχε, έχετε συζητήσει με τη νέα ηγεσία της Ν.Δ. για την υποψηφιότητά σας για το Μητροπολιτικό Δήμο; Απλά και «καρντάσικα» κ. Δήμαρχε, θα είστε υποψήφιος της Ν.Δ. για το Μητροπολιτικό Δήμο της Θεσσαλονίκης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Απλά και «καρντάσικα» λοιπόν, θα σας πω αυτό που είπα και στον πρόσφατο απολογισμό του Δήμου.
Τον ερχόμενο Νοέμβριο – είμαι απολύτως βέβαιος – οι συμπολίτες μας με την ψήφο τους θα μας εμπιστευθούν και πάλι το τιμόνι της αγαπημένης μας πόλης.
Τίποτε δεν μπορεί να μας σταματήσει. Καμία μικρότητα, κανένας φθόνος, κανένας σχεδιασμός, είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό.
Η Θεσσαλονίκη θα αλλάζει συνεχώς, κάτω από τις δικές μας συνεχείς προσπάθειες, με την έγκριση βεβαίως του λαού της αγαπημένης μας πόλης.
Θα ολοκληρώσουμε στη νέα τετραετία «μια Νέα Θεσσαλονίκη».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: