Αναρτήθηκε από: admin | 10 Δεκεμβρίου 2009

Έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις, για λίγη σοβαρότητα…


Κύριε διευθυντά

Σχετικά με το δημοσίευμά σας στις 4/12/2009 υπό τον τίτλο «Χαλαρά πολύ χαλαρά… στη Ζώνη Καινοτομίας», το οποίο υπογράφει η κ. Ζώγια Κουταλιανού, http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_04/12/2009_381864 θα ήθελα προς ενημέρωση των αναγνωστών της «Καθημερινής» να σας γνωρίσω ότι:

1. Το Δ.Σ. της «Ζώνης Καινοτομίας Ν. Θεσσαλονίκης» ορίσθηκε με ΚΥΑ την 21η Ιουνίου 2007, μόλις δηλαδή 2 χρόνια και 3 μήνες πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση. Τα μέλη του Δ.Σ. εκπροσωπούν συγκεκριμένους κορυφαίους θεσμούς που απαραίτητα συμμετέχουν σε οποιοδήποτε εγχείρημα έχει ως στόχο την τοπική ανάπτυξη και την καινοτομία. Πρόεδρος ετέθη ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου κ. Ιακ. Βασάλος, την Αυτοδιοίκηση εκπροσωπούν ο υπογράφων δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης και επίσης ο αντινομάρχης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης κ. Ιωαν. Αγγούρας, τους παραγωγικούς φορείς εκπροσωπούν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος των Βιομηχανιών Β. Ελλάδος κ. Γ. Μυλωνάς και Τηλ. Κιτσικόπουλος και ο πρόεδρος των Τουριστικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας κ. Στ. Ανδρεάδης και τα πανεπιστήμια εκπροσωπούν ο αντιπρύτανης κ. Α. Γιαννακουδάκης και ο καθηγητής κ. Ν. Κομνηνός το ΑΠΘ, ο καθηγητής κ. Α. Ζαπράνης το Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» και ο καθηγητής κ. Β. Μακιός το Πανεπιστήμιο Πατρών… Αν υπάρχει στην Ελλάδα άλλο συμβούλιο υψηλότερου και πιο αντιπροσωπευτικού επιπέδου, εγώ ευχαρίστως παραιτούμαι από όλα τα αξιώματα τα οποία κατέχω. Συγχρόνως το ΥΜΑΘ και ο πρόεδρος της «Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» κ. Ι. Βασάλος προχώρησαν σε διεθνή ανοικτό διαγωνισμό και έπειτα από μία τελείως αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία επελέγη ως διευθύνων σύμβουλος ο κ. Δάνος Αρζιμάνογλου, ο οποίος άφησε μια εξαιρετική θέση που κατείχε στη Δανία και ήρθε στην πατρίδα για να υπηρετήσει το όνειρο…

2. Το Δ.Σ. στους 27 αυτούς μήνες συνεδρίασε 34 φορές(!) και ολοκλήρωσε σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα την πρώτη φάση του έργου που είχε αναλάβει και τώρα εκείνο που αναμένει για να συνεχίσει την προσπάθειά του είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι τελείως απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις! Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της «Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» ολοκλήρωσε τις εξής δράσεις:

α) Χωροταξικό. Ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στην κυβέρνηση. Περιμένουμε από την κυβέρνηση εκχώρηση στη «Ζώνη   Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» αποκλειστικά δημόσιων εκτάσεων και συγκεκριμένα δημόσιας έκτασης 600 στρ. ακριβώς μετά το αεροδρόμιο, ιδιοκτησίας της ΚΕΔ και 200 στρ. δημόσιας έκτασης στον χώρο του ΕΘΙΑΓΕ ιδιοκτησίας υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης!

β) Κίνητρα: Ολοκληρώθηκαν και υποβλήθηκαν στην κυβέρνηση και στη δ/νση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις!

γ) Κριτήρια: Ολοκληρώθηκαν, ελήφθη και η σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και υποβλήθηκαν στην κυβέρνηση από την οποία αναμένουμε την έκδοση ΚΥΑ!

δ) «Διαχειριστική επάρκεια» για άντληση κονδυλίων από Ε.Ε.: Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι Κανονισμοί «Προμηθειών και Παροχής Υπηρεσιών» και «Εσωτερικής Λειτουργίας», υποβλήθηκαν προς έγκριση στα υπουργεία ΥΜΑΘ, υπ. Οικονομικών και υπ. Ανάπτυξης και αναμένουμε! Συγχρόνως, ολοκληρώθηκε η επιλογή 8 άκρως εξειδικευμένων υπαλλήλων, των οποίων η πρόσληψη είναι προϋπόθεση για την απόκτηση «διαχειριστικής επάρκειας».

ε) Στρατηγικό σχέδιο: Προ 6μήνου κατετέθη στο Δ.Σ. της Ζ.ΚΑΙ.Θ από το εξωτερικό γραφείο στο οποίο είχε ανατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση πριν από τον διορισμό του Δ.Σ. της Ζ.ΚΑΙ.Θ.

Το Δ.Σ. έκρινε ότι το στρατηγικό αυτό σχέδιο έπρεπε να βελτιωθεί σε ορισμένα σημεία και ανέθεσε το έργο αυτό χωρίς καμιά επιπλέον αμοιβή στον διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος ήδη το έχει ολοκληρώσει!.. Οπως αντιλαμβάνεσθε μόλις σε 2 χρόνια το Δ.Σ. της Ζ.ΚΑΙ.Θ. ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ενεργειών του και τώρα αναμένει νομοθετικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση και απόδοση δημόσιας γης για να περάσει στη β΄ φάση, δηλαδή στην ουσιαστική λειτουργία της Ζ.ΚΑΙ.Θ!

3. Οι «αμοιβές» των μελών του Δ.Σ., που καθορίστηκαν με την ίδια υπουργική απόφαση που όρισε τα μέλη του Δ.Σ., είναι 1.963 ευρώ καθαρά για τη θέση του προέδρου (Ι. Βασάλος), 963 ευρώ καθαρά για τη θέση του αντιπροέδρου (Β. Παπαγεωργόπουλος) και 463 ευρώ καθαρά για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.!

Αν αυτές οι ελάχιστες εκατοντάδες ευρώ δικαιολογούν τους χαρακτηρισμούς κυβερνητικών στελεχών περί ενός «πολυτελέστατου και δαπανηρότατου Δ.Σ.» τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους. Και αν οι θεσμικοί και αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των πανεπιστημίων της χώρας και των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στην προσπάθεια για καινοτομία και ανάπτυξη μπορούν να δικαιολογήσουν το κυβερνητικό στέλεχος που δήλωσε μέσα στη Βουλή ότι το Δ.Σ. της Ζ.ΚΑΙ.Θ «απαρτίζεται αποκλειστικώς από κομματικά στελέχη που δεν έχουν καμιά σχέση με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Β. Ελλάδος» τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για την πρόοδο της πατρίδας μας.

Θα έκανα λοιπόν έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις, πρώτον, για λίγη σοβαρότητα. Αυτό είναι που λείπει από ορισμένους στη χώρα μας. Και δεύτερον, όταν ορισμένοι αναφέρονται στη «Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» να έχουν ως οδηγό το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και να έχουν ως στόχο την αξιοποίηση δημόσιας γης και όχι την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων… Η Θεσσαλονίκη είναι τόσο μικρή!..

Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: